Verlies, Rouw & Werk

Algemeen

Vroeg of laat krijgt ieder mens in zijn leven met verlies te maken. Soms is het klein, maar soms ook bijna ondragelijk groot. Bij de begrippen Verlies en Rouw wordt vaak alleen gedacht aan het afscheid nemen van een persoon die je dierbaar was door overlijden, maar er zijn zoveel meer vormen van verlies. Denk hierbij aan afscheid nemen van gezondheid, het verlies van een baan of functie, maar ook het beëindigen van een (liefdes)relatie.

Bij verliessituaties komen we voor de lastige taak te staan om iets achter ons te laten en aan een nieuwe toekomst te gaan bouwen. Omdat verlies ingrijpt op veel levensgebieden, veranderd onze wereld en wordt deze nooit meer hetzelfde, waardoor we behoorlijk uit balans kunnen raken. Om het evenwicht en vooral ook een nieuwe versie van onszelf te vinden, is rouwen noodzakelijk. Stil staan bij dat wat is, je bewust zijn van gevoelens die het afscheid oproept, ze uiten en er vorm aan geven is van essentieel belang.

Verlies, Rouw & Werk

Na zo’n ingrijpend verlies verdwijnt werk bij sommige naar de achtergrond en komt het belang ervan in een ander daglicht te staan. Het verzoek om weer aan het werk te gaan is onvermijdelijk en brengt vaak extra spanningen met zich mee. Andersom zien we het ook met regelmaat gebeuren: mensen storten zich juist compleet op hun werk en blijven daarmee weg bij het voelen van de pijn en het verdriet.

Los van de manier waarop we op zo’n groot verlies reageren, is weer aan het werk gaan voor zowel de werknemer in rouw als voor de werkgever een hele stap!

Want hoe pak je als werknemer in rouw de bij jou passende (werk)draad weer op en hoe verweef je het verlies op een gezonde manier in je leven? En wat zeg je als werkgever tegen een werknemer in rouw, hoe lang duurt verdriet en wat kun je doen of misschien juist beter laten?

Goede Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer is in deze essentieel!

In de praktijk en uit talloze onderzoeken blijkt dat die begeleiding niet eenvoudig is en vaak te wensen over laat. Meestal niet vanuit onwil, maar vanuit onvermogen en onkunde. Met voor werknemer én werkgever onwenselijke resultaten waardoor (ziekte)verzuim hoger is dan nodig.

Vanuit mijn persoonlijke maar ook vanuit mijn jarenlange (HR)werkervaring ben ik er van overtuigt dat een begripvolle werkomgeving onmisbare steun en zelfs nieuwe houvast kan geven in een rouwproces. Dat is de reden dat ik me met hart en ziel inzet en me inmiddels gespecialiseerd heb op dit gebied.

Zo ben ik inzetbaar als coach voor enerzijds de werknemer in rouw en anderzijds ondersteun, train en adviseer ik HR-professionals, leidinggevenden en directe collega’s. Ook zet ik mijn kennis en kunde op het gebied van re-integratie & (preventieve) verzuimbegeleiding, specifiek op het gebied van Verlies & Rouw graag in.

En omdat uit onderzoek blijkt dat algemene kennis over Verlies & Rouw bijdraagt aan een meer begripvolle werkomgeving én aan een vlottere terugkeer naar het werk, geef ik lezingen en ben ik ook inzetbaar als trainer, workshopleider, gastspreker of -docent in bedrijven en organisaties.

Wanneer er onverhoopt sprake is van onenigheid of wrijving dan is COACH JE KRACHT ook inzetbaar als bruggenbouwer & bemiddelaar tussen beiden.

Hoe ziet er een ‘Verlies- en Rouwbegeleiding op de Werkvloer’-traject bij COACH JE KRACHT uit?

Omdat een rouwproces net zo uniek is als een vingerafdruk, is er altijd sprake van maatwerk-begeleiding. Vandaar dat een dergelijk traject altijd van start gaat met een zogenaamde quickscan.

Aan de hand van een eerste gesprek, over het algemeen op locatie van werkgever bespreken we de belangrijkste zaken, eventuele knelpunten en wensen. Bij dit gesprek zijn zowel werknemer als werkgever aanwezig, of afhankelijk van de situatie kan het ook apart van elkaar.

Afhankelijk van de bevindingen die daaruit komen, wordt er een op maat gemaakt coachingstraject opgesteld, waarbij onderstaande bouwstenen tot de mogelijkheden behoren:

1.           Een bepaald aantal individuele coachingssessies van de werknemer, waarin met oprechte aandacht en ruimte voor zijn of haar rouwproces professioneel begeleidt wordt naar een nieuwe versie van henzelf. Er wordt onder andere gewerkt aan het hervinden van energie, veerkracht en balans waardoor de werknemer weer gedegen en duurzaam terugkeert naar zijn of haar werkplek.

2.            Een gesprek, training of workshop op locatie met werkgever (HR-professionals en leidinggevenden). Hierin zal in het algemeen worden geïnformeerd over Verlies & Rouw, alsook praktisch worden geadviseerd over hoe in deze specifieke situatie (beter) om te gaan met Verlies en Rouw op de Werkvloer.

3.           Gaandeweg het coachingstraject blijf ik vraagbaak en achterban voor zowel werknemer als werkgever en zal er indien nodig blijvend worden ondersteund en geadviseerd, bijvoorbeeld op gebied van re-integratie.

4.            Indien gewenst kunnen ook de directe collega’s in dit traject worden meegenomen. Ook zij krijgen tijdens een gesprek (training/workshop) de nodige tools en handvatten aangereikt met het uiteindelijke doel een meer begripvolle werkomgeving te creëren.

En wist je dat je voor een dergelijk traject niet hoeft te wachten tot het verlies daadwerkelijk heeft plaatsgevonden? Ervaring leert dat door een vroegtijdige en dus preventieve inzet van mij als coach de werknemers, maar ook de werkgevers beter voorbereid zijn op dat wat er komen gaat en er daardoor minder problemen op de werkvloer ondervonden worden, wat uiteindelijk ook leidt tot minder of zelfs geen verzuim!

Verlies komt overal en dus ook in alle branches voor! Zo begeleidde ik coachings- en begeleidingstrajecten in:

– een health- & welnesscentre in Breda;

– een deurwaarderskantoor in ‘s-Hertogenbosch;

– een bedrijf in de binnen-afbouw in Boven-Leeuwen;

– een kapsalon in Hilvarenbeek;

– een drankenspeciaalzaak in Tilburg;

– een leverancier van telecommunicatie en ICT-diensten in Utrecht;

– een internationale producent van vlees, vleesproducten en plantaardige alternatieven in Boxtel;

– een vrachtwagendealer in Veghel;

– een taxibedrijf in Arnhem;

– diverse landelijke zorgorganisaties;

– een gemeente in Zuid-Holland;

– een woningcoöperatie in Oss/Den Bosch;

– een organisatie die speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en/of speciaal voortgezet onderwijs biedt in Rosmalen.

Dus zit jij als werkgever of als werknemer op het gebied van Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer in welke branche dan ook, met vragen of kun je ondersteuning op dit gebied gebruiken? Ben je nieuwgierig wat ik kan betekenen binnen jouw organisatie? Neem gerust contact met me op want samen vinden we gegarandeerd de weg!